Już na samym progu gospodarstwa słychać muczenie krów, rżenie koni, beczenie owiec i kóz – w taki sposób wita gospodarstwo ekologiczne „Dębnik 52”. Małżeństwo Małgorzata i Piotr Kania swoją historię z tym miejscem rozpoczęło w 2005 roku, od kupna ziemi w Dębniku. Posiadali oni już wtedy konie na użytek rekreacyjny. Z czasem doszły owce, kozy, krowy i świnie.
Całe gospodarstwo zajmuje obszar około 300 m2, dodatkowo gospodarze użytkują 14 ha pól (w tym 10 ha w dzierżawie). Na działce znajduje się duży drewniany dom należący do właścicieli oraz 5 budynków gospodarskich (stajnia, obora i owczarnio-koziarnie), a nieopodal wybiegi i pastwiska dla zwierząt.


Gospodarstwo nie posiada bazy noclegowej, ani gastronomicznej, ale za to prowadzi sklep z własnymi wyrobami. Właściciele zajmują się produkcją serów twarogowych i dojrzewających, jogurtów, kefirów i maseł ze świeżego mleka krowiego, koziego oraz owczego. Wyrabiane są także różnorodne oleje tłoczone na zimno z nasion od sprawdzonych dostawców z Małopolski, m.in. rzepakowy, lniany, rydzowy, musztardowy, z wiesiołka, ostropestu, czarnuszki czy nasion malin i truskawek. „Dębnik 52” oferuje też wyroby wędliniarskie, takie jak szynki, kiełbasy, rolady z boczku, boczek, słoniny, smalec i inne produkowane ze świń Mangalica.
Ze swoimi wyrobami gospodarze jeżdżą na liczne targi na południu Polski (m.in. Targ Ekosfera Mateczny, Targ Pietruszkowy, BioBazar Huta Baildon). Gospodarstwo należy do programu „Made in Małopolska”, potwierdzającego szczególną wartość, jakość, wyjątkowość i renomę firmy i produktów objętych tym znakiem w skali całej Małopolski oraz zapewniającego wsparcie i promocję. Na chwilę obecną w gospodarstwie znajduje się 5 krów (rasy Jersey), 16 owiec (typu Lacaune), 52 kozy, 13 świń (Mangalice węgierskie), 5 koni rasy American Quarter Horse oraz Haflinger, a także 5 psów i 3 koty.















Ciekawostką jest to, iż córki gospodarzy startują w zawodach jazdy konnej i jeżdżą w znanym amerykańskim stylu Western, obowiązkowo w stroju kowbojskim i kapeluszu. Wzdłuż działki „Dębnik 52” biegnie Jurajski Szlak Konny i w jego ramach właściciele od czasu do czasu organizują rajdy konne w terenie. Prowadzą także hotel dla koni oraz szkołę jazdy konnej we wspomnianym stylu Western.

To, co wyróżnia gospodarstwo na tle innych to, jak podkreślają gospodarze, przede wszystkim ekologia i różnorodność. Za ekologią kryje się fakt, iż zwierzęta pasą się na okolicznych pastwiskach w czystym, nieskażonym środowisku (to teren parku krajobrazowego) oraz żywione są naturalnymi paszami i sianem przygotowywanym z łąk nawożonych tylko obornikiem z gospodarstwa. Tam nic się nie marnuje, a wyroby są naturalne i zdrowe. W gospodarstwie każde zwierzę ma imię, a gospodarze opiekują się nimi z prawdziwą troską, pasją i zaangażowaniem. Bogactwo wyrabianych produktów i specjałów, które w pełni zasługują na miano regionalnych wyróżnia to gospodarstwo spośród innych.
Tekst i zdjęcia: Mateusz Godyń