W sobotę 21 maja w Domu Kultury w Filipowicach miały miejsce warsztaty polsko-ukraińskie o tematyce kulinarnej. Kolejne odbędą się 18 i 25 czerwca.
Wszystkie te przedsięwzięcia o tematyce kulturalno – rękodzielniczej organizowane są przez KGW Filipowianki w ramach Projektu Grantowego #DobrySąsiad edycja V organizowanego przez Akcję Społeczną Kopalni Wapienia „Czatkowice” należącej do Grupy TAURON – „Sąsiedzkie wsparcie integracji kulturowo-społecznej z uchodźcami ukraińskimi w naszej lokalnej społeczności”.
Podczas tego spotkania mieliśmy możliwość spróbować pysznych i tradycyjnych potraw ukraińskich. Potrawy kuchni ukraińskiej przygotowywała nam Ольга Байдюк uczestniczka ukraińskiej edycji MasterChefa a był to: chłodnik, zrazy ziemniaczane i deser – zapiekane jabłko o smaku wanilii z konfiturą.
Panie z KGW Filipowianki zaprezentowały natomiast dania kuchni polskiej w postaci: krupniku, żurku z jajkiem kaczym oraz szereg ciast z szarlotką na czele. Całość dopełnił chleb ze smalcem i tegoroczne chrupiące ogórki małosolne.
Najmłodsi uczestnicy brali udział w kreatywnych warsztatach plastycznych prowadzonych przez Panią Ewelinę Sarnek i Małgorzatę Stryczek, było malowanie twarzy, tworzenie własnych bransoletek oraz laurek dla mam z okazji zbliżającego się ich święta, oczywiście nie zabrakło szalonych baniek mydlanych.
Mieliśmy też okazję obejrzeć pokaz zapasów, który zaprezentował nam mąż Ольга wraz z córką Kaśką uczestniczką olimpiady w Tokio i dwoma kolegami zawodnikami.
Tekst i zdjęcia: Organizatorzy