Wiele osób zadaje sobie pytanie co zrobić z dietą w czasie Świąt. Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowy. Dni spędzone z rodziną i bliskimi we wspaniałej atmosferze. Niestety dla wielu osób kojarzą się one z problemami związanymi z przemianą materii. Związane one są ze specyficznymi posiłkami w tym okresie oraz brakiem aktywności fizycznej.
Podczas Świąt posiłki są obfite, tłuste, słodkie i pozbawione błonnika pokarmowego. Takie elementy świątecznego stołu negatywnie wpływają na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Najbardziej poszkodowane jest jelito. Podczas gdy spędzamy dużo czasu przy świątecznym stole, objadamy się różnymi pysznościami nasze jelito staje się leniwe, mogą pojawić się zaparcia. Jak sobie radzić w czasie Świąt aby uniknąć przykrych dolegliwości?
Smacznie ale i zdrowo
Świąteczne dania obfitują w tłuszcz i cukier. Powodują one wydłużenie czasu zalegania resztek pokarmowych w układzie pokarmowym. Dlatego należy zwrócić większą uwagę na posiłki, które pojawiają się na stole. Absolutnie nie należy rezygnować z tradycyjnych posiłków. Można je przygotować w taki sposób, aby zmniejszyć ilość dodawanego do nich tłuszczu. Zamiast smażonego karpia można przygotować karpia w galarecie, zamiast majonezu do sałatki można dodać sos winegret lub sos jogurtowy z niewielką ilością majonezu, śledzia można przygotować w sosie jogurtowym a nie w śmietanie, do sernika można wykorzystać chudy twaróg a zamiast bigosu ze smażoną kiełbasą i boczkiem można przygotować kapustę z chudą wołowiną. Takie zmiany z pewnością pozytywnie wpłyną na przewód pokarmowy. Wiele nieodzownych przysmaków Świąt Bożego Narodzenia zawiera dużo cukru, należy je spożywać z umiarem. Uwagę należy zwrócić również na słodkie płyny, one podobnie jak słodycze zawierają duże ilości cukru. W ciągu dnia powinniśmy pić co najmniej 2 litry płynów, które nie dostarczają żadnych kalorii.
Błonnik a przemiana materii
Na świątecznym stole powinno znajdować się wiele produktów zawierających duże ilości błonnika pokarmowego. Zwiększa on ilość resztek pokarmowych i przyspiesza ich ewakuację z jelita. W świątecznych posiłkach należy zaplanować takie produkty jak chleb pełnoziarnisty, kasze, ryż brązowy, warzywa i owoce. Warto również spożywać fermentowane napoje mleczne. Zawarte w nich bakterie pozytywnie wpływają na pracę jelita grubego, hamują rozwój bakterii gnilnych. Takie produkty są idealnym dodatkiem do sałatek lub deserów.
Wypoczynek – oczywiście lecz aktywnie
Bardzo ważna podczas świąt jest aktywność fizyczna. Pobudza ona jelita do pracy. Spędzanie większości dnia w pozycji siedzącej przy zastawionym stole powoduje ściskanie jelit w jamie brzusznej. Duża ilość spożytego jedzenia wymaga od nich wzmożonego wysiłku związanego z ruchami perystaltycznymi a więc z przesuwaniem resztek pokarmowych w stronę końcowego odcinka układu pokarmowego. Świąteczny czas należy tak zaplanować, ay część czasu przeznaczyć na spacer lub inną formę aktywności fizycznej jak na przykład łyżwy. Aktywność można rozpocząć już w wigilijny wieczór wybierając się na Pasterkę.
W imieniu Poradni Dobry Dietetyk życzę wszystkim zdrowych, pełnych rodzinnego ciepła Świąt Bożego Narodzenia.
Dietetyk – mgr inż. Arkadiusz Kucharski
Poradnia Dobry Dietetyk zaprasza do skorzystania z darmowej wizyty w gabinecie dietetycznym. Na spotkaniu przeprowadzona zostanie analiza masy i składu ciała. Jest to okazja nie tylko do zważenia się, ale również otrzymania gotowego zlecenia badań laboratoryjnych. Wystarczy umówić się telefonicznie lub wchodząc na stronę:
Poradnia Dietetyczna Dobry Dietetyk
Ul. Krakowska 31/201
32-065 Krzeszowice
Tel. 733 773 067
e-mail: a.kucharski@dobrydietetyk.pl
Godziny otwarcia:
Poniedziałek, środa 11:00-19:00
Piątek 7:00-15:00