Jak powinna wyglądać dieta?
Odpowiednio zbilansowana dieta, bogata w witaminy i minerały oraz wzmożony wysiłek fizyczny to najlepszy sposób na polepszenie figury, kondycji organizmu i samopoczucia. Źle zbilansowana i niskokaloryczna dieta działa wręcz odwrotnie niż zamierzaliśmy!
Czy warto zwracać uwagę na kalorie w diecie?
Podczas kuracji odchudzającej jednym z najważniejszych czynników sukcesu jest konsekwentne i systematyczne kontrolowanie ilości kalorii spożywanych w diecie. Aby redukcja tkanki tłuszczowej ciała przebiegała zdrowo i w odpowiednim tempie najlepiej spożywać o ok. 500-1000 kcal mniej niż wynosi dzienne zapotrzebowanie na energię. Taki deficyt energetyczny pozwala na redukcję masy ciała ok. 0,5-1 kg tygodniowo.
Które składniki odżywcze są najważniejsze w diecie?
Podczas trwania diety odchudzającej oprócz odpowiedniej ilości kalorii ważny jest również właściwy udział składników odżywczych takich jak białka, węglowodany, tłuszcze. Bardzo ważne jest aby dostarczyć do organizmu odpowiednią ilość składników mineralnych i witamin. Źle dobrane proporcje pomiędzy danymi składnikami mogą hamować proces redukcji tkanki tłuszczowej oraz prowadzić do niedoborów pokarmowych. Warto również pamiętać o witaminach i minerałach, dieta redukcyjna sprzyja powstawaniu niedoborów. Warto więc podczas kuracji odchudzającej przyjmować dodatkowe witaminy i minerały.
Białko
Białko dla naszego organizmu to mała cegiełka, z której może zbudować mięśnie. To one utrzymują naturalną konstrukcję naszego ciała. Mięśnie odpowiadają również za napięcie i wygląd skóry. Duża ilość mięśni powoduje przyspieszenie tempa przemiany materii. Pozwala to spalić więcej kalorii w czasie wysiłku jak i w czasie spoczynku. Zwiększona ilość białka w diecie również pozwala przyspieszyć przemianę materii nawet o kilkanaście procent. Zatem białko powinno odgrywać kluczową rolę w diecie osób pragnących utrzymać szczupłą sylwetkę.
Węglowodany
Uważane są za główny czynnik sprzyjający tyciu. Spożywamy wiele wysoko przetworzonych produktów węglowodanowych m.in. ciasta, słodycze, jasne pieczywo, biały ryż, mąka pszenna. Cukier zawarty w tych produktach bardzo szybko przenika do krwi powodując nadmierne wydzielanie insuliny. Jest to hormon, który napędza proces odkładania tkanki tłuszczowej w komórkach. Naturalne produkty węglowodanowe takie jak surowe warzywa, owoce, grube kasze, ciemny ryż, gruboziarniste pieczywo spożywane w odpowiednich ilościach nie stanowią zagrożenia a służą w zapobieganiu nadwagi i otyłości.
Tłuszcze
Zbyt duży udział w diecie tłuszczów nasyconych, które można znaleźć w produktach zwierzęcych sprzyja powstawaniu nadwagi. Tłuszcze te są dla naszego organizmu tylko źródłem dużej dawki energii. Należy ograniczyć spożycie tłustych wędlin, podrobów, produktów mlecznych. Udział tłuszczów zwierzęcych w diecie powinien zostać zastąpiony udziałem tłuszczów pochodzących z ryb morskich, olejów roślinnych oraz margaryn produkowanych na ich podstawie.
Poradnia Dobry Dietetyk zaprasza do skorzystania z darmowej wizyty w gabinecie dietetycznym. Na spotkaniu przeprowadzone zostanią pomiary antropometryczne oraz analiza masy i składu ciała. Jest to okazja nie tylko do zważenia się, ale również otrzymania gotowego zlecenia badań laboratoryjnych.
Wystarczy umówić się telefonicznie lub wchodząc na stronę:
Poradnia Dietetyczna Dobry Dietetyk
Ul. Krakowska 31/201
32-065 Krzeszowice
Tel. 733 773 067
e-mail: a.kucharski@dobrydietetyk.pl
Godziny otwarcia:
Poniedziałek, środa 11:00-19:00
Piątek 7:00-15:00