Krzeszowickie pomidory, to ciągle aktualna marka, a ile można świetnych potraw z nich zrobić przekonali się uczestnicy Święta Pomidora, które odbywało się, 22 lipca w Krzeszowicach.
Na Rynku miało miejsce wielkie gotowanie, pieczenie, smażenie i grillowanie. Wszystko to pod profesjonalnym okiem kucharzy Dariusza Wójcika i Krystiana Mazura. Kucharzom pomagały panie z Kół Gospodyń Wiejskich z Frywałdu, Miękini, Ostrężnicy i Woli Filipowskiej. Trzeba powiedzieć, że wszyscy mieli ręce pełne roboty i to przez kilka godzin. Z tych wszystkich przygotowań powstały wspaniałe potrawy pochodzące z Włoch i Hiszpanii:
Bób z pomidorami
Szpady Gruzińskie Kurczak z pomidorami
Migas
Frittata
Do ich przyrządzenia wykorzystano m.in.: 300 kg pomidorów, 450 jaj, 50 bochenków chleba, 20 kg piersi z kurczaka i wiele innych produktów. Oprócz wyżej wymienionych potraw Koła Gospodyń Wiejskich z Żar, Filipowic i Paczółtowic przygotowały wielkie gary zupy pomidorowej. Wszystkie te potrawy zostały zjedzone przez przybyłych na imprezę. Nikt tego dnia z Rynku nie wyszedł głodny. Impreza mogła się odbyć dzięki wsparciu lokalnych firm:
Firmy Lewiatan Piotr Piątek & Adam Chechelski
Gospodarstwo Ogrodnicze Tadeusz Bogdan – Krzeszowice
Przedsiębiorstwo – Handlowo – Usługowe Dariusz Święszek
Ubojnia drobiu KOKO z Dulowej Piekarnia ATU Spółka Jawna Grondal
Agrokompleks Przedsiębiorstwo Produkcyjno – Usługowe z Sanki
Imprezę przygotowali: Burmistrz Gminy Krzeszowice wspólnie z Pracownikami Urzędu Miejskiego oraz Koła Gospodyń Wiejskich Gminy Krzeszowice.