23 czerwca w Michałowicach odbyła się wyjątkowa edycja konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”, w której rywalizowały reprezentacje trzynastu Kół Gospodyń Wiejskich z powiatów krakowskiego i proszowickiego. Wydarzenie to było nie tylko okazją do prezentacji lokalnych specjałów, ale także platformą do promowania bogactwa i różnorodności regionalnych tradycji kulinarnych.
Gminę Krzeszowice godnie reprezentowały trzy Koła Gospodyń Wiejskich: KGW w Rudnie z obwarzankami półpostnymi, KGW „Filipowianki” w Filipowicach, które zaserwowały żeberka wędzone drzewem wiśniowym z kapustą kiszoną, maszczone boczkiem z domowym chlebem, oraz KGW „Siedlczanie” w Siedlcu, które przygotowało nadziewany rulon z mięsa mielonego z surówką i placuszkami ziemniaczano-warzywnymi.
„Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs kulinarny skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszeń wiejskich, których celem jest m.in. promocja i pielęgnowanie lokalnych tradycji kulinarnych. Uczestnicy konkursu mają za zadanie przygotować regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Celem konkursu jest promowanie regionalnych potraw, ukazanie bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych, oraz promowanie i wspieranie działalności Kół Gospodyń Wiejskich.
Udział gospodyń z Rudna, Filipowic i Siedlec w „Bitwie Regionów” to nie tylko kulinarny sukces, ale także ważne wydarzenie promujące tradycje i kulturę gminy Krzeszowice. Dzięki zaangażowaniu i pasji członkiń KGW, regionalne smaki i receptury mają szansę na szersze uznanie i docenienie w skali ogólnopolskiej. Wydarzenie to pokazało, że tradycje kulinarne wciąż żyją i mają się dobrze, a dzięki takim inicjatywom będą pielęgnowane i przekazywane kolejnym pokoleniom.