Dni Pstrąga, to jedna z najstarszych cyklicznych imprez w gminie Krzeszowice. Odbywa się w Dubiu od bliska 20 lat. Pomysłodawcą tego przedsięwzięcia był poprzedni sołtys i radny z Dubia Zbigniew Wąsik. Od 4 lat organizacja imprezy zajmuje się Stowarzyszenie Dolina Pstrąga w Dubiu wspólnie z Sołtysem i Radą Sołecka.
Tegoroczna impreza, w nieco zmienionej formule była pełna atrakcji. Dzień Pstrąga rozpoczął się blokiem imprez dla dzieci. Były animacje, prezentacje sceniczne i bardzo atrakcyjny mobilny park rozrywki z eurobangy i kolejka torową. Organizatorzy postawili na aktywność i zaprosili gości do wzięcia udziału w grze terenowej i innych atrakcjach. Uczestnicy wszelkich rywalizacji byli nagradzani upominkami. Na scenie można było oklaskiwać występy dzieci i młodzieży z UKS Harmonia. Mocne muzyczne brzmienie zaprezentował rockowy zespół CHORD BREAKERS a do tańca, zagrali muzycy z formacji MAT MIX. Jak wynika z programu, nie było nocnej dyskoteki.
Zmiana formuły na imprezę jednodniową była podyktowana opinią mieszkańców Dubia. Bogaty program jednodniowy zapewnił rozrywkę, relaks i bezpieczeństwo wszystkim gościom. Nieco krótsza zabawa taneczna przy muzyce na żywo nadała temu wieczorowi wakacyjnego klimatu, a jednocześnie, nie obciążała spokoju mieszkańców. Na tym zależało Stowarzyszeniu, by organizacja tej cenionej imprezy była atrakcją dla wszystkich, zarówno gości, jak i mieszkańców. Wydaje się, że udało nam się osiągnąć ten kompromis – mówi Katarzyna Pachla sekretarz Zarządu Stowarzyszenia Dolina Pstrąga w Dubiu.
Nie zapomnijmy, że impreza ta, właśnie w Dubiu ma wszelkie uzasadnienie, ponieważ pstrągarnia w tej miejscowości powstała w 1850 r. Założył ją dr Jan Radziwoński na zlecenie hrabiów Potockich. Była jedną z pierwszych hodowli w Polsce, ale także w Europie Środkowej.
Wszyscy, którzy chcieli skosztować w niedzielne popołudnie 2 czerwca potraw z pstrąga, mogli skorzystać z oferty Smażalni Ryb Dubie „Pod Skałką”. Do wyboru był pstrąg z grilla, smażony, w zalewie octowej oraz w formie kremowej pasty. Organizatorzy pamiętali też o innych gustach kulinarnych, stąd stoisko z ofertą grillową, stoiska z lodami i ciastem. W tym roku organizatorzy postanowili skumulować atrakcje w jednym dniu. W opinii wielu uczestników imprezy taka formuła ma swoje zalety a na kolejny Dzień Pstrąga z całą pewnością, przyjadą.